به گزارش پارسینه به نقل از مهر،رؤیا امیری، رئیس اداره آزمایشگاه کنترل غذا و دارو، نسبت به وجود ماده سرطانزا در برخی غذاهای سرخکردنی هشدار داده است. وی توضیح داد که سرطان به عنوان دومین عامل مرگومیر در سطح جهانی شناخته میشود و یکی از ترکیبات شیمیایی که میتواند به این بیماری منجر شود، آکریلآمید است. این ماده در فرآیند پخت غذا با حرارت بالا، به ویژه در مواد غذایی حاوی کربوهیدراتها مانند سیبزمینی، نان و غلات ایجاد میشود.
منشأ آکریلآمید در غذا
امیری اظهار داشت که آکریلآمید نه یک افزودنی مصنوعی است و نه از محیط خارج وارد مواد غذایی میشود، بلکه این ترکیب بهطور طبیعی در اثر واکنشهای شیمیایی بین مواد غذایی و دمای بالا طی فرآیندهایی مانند سرخکردن و برشتهکردن ایجاد میشود. این مسئله بهویژه در غذاهایی که در دماهای بالا پخته میشوند، نگرانیزا است.
چگونه آکریلآمید را کاهش دهیم؟
خوشبختانه، با ایجاد تغییرات ساده در شیوههای پخت و نگهداری مواد غذایی، میتوان میزان آکریلآمید را بهطور چشمگیری کاهش داد. به گفته امیری، کنترل زمان و دمای پخت یکی از مهمترین راهکارهاست. وی تأکید کرد که بهتر است از طولانی کردن زمان سرخکردن و استفاده از حرارت بالا خودداری شود و به محض اینکه رنگ غذا به طلایی روشن رسید، پخت متوقف شود. علاوه بر این، مصرف قسمتهای تیره و سوخته غذا که بیشترین میزان آکریلآمید را دارند، باید بهشدت محدود شود.
نگهداری صحیح سیبزمینی
امیری همچنین در خصوص نحوه نگهداری سیبزمینیها هشدار داد. وی گفت که نگهداری سیبزمینی در یخچال موجب تبدیل نشاسته به قندهای ساده میشود و این تبدیل باعث افزایش تولید آکریلآمید هنگام پخت میگردد. بنابراین بهترین محل نگهداری سیبزمینیها، محیطی خنک، خشک و تاریک است.
راهکارهای کاهش آکریلآمید
پیشنهاد دیگری که امیری برای کاهش این ترکیب سرطانزا داد، این است که پیش از سرخکردن، سیبزمینیها برای 15 تا 30 دقیقه در آب سرد خیسانده یا چند دقیقه جوشانده شوند. این کار میتواند باعث کاهش قندهای سطحی سیبزمینی و در نتیجه کاهش تولید آکریلآمید شود.
توصیههای عمومی برای سلامت
رئیس اداره آزمایشگاه کنترل غذا و دارو در پایان تأکید کرد که مصرف متعادل غذاهای سرخکرده و استفاده از سبزیجات تازه، به همراه تغییر در روشهای پخت میتواند به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن و بهویژه سرطان کمک کند.
با رعایت نکات ساده و تغییر در شیوههای پخت و نگهداری غذا، میتوان خطرات ناشی از آکریلآمید را کاهش داد و از سلامت خود در برابر سرطان محافظت کرد.
.gif)
.gif)






.gif)



0 دیدگاه